Tappara – Kovaa taistelua ja peräänantamattomuutta

Tappara on yksi suomen pitkäaikaisimmista, vieläkin toiminnassa olevista jääkiekkoseuroista. 1955 alkanut jääkiekkoharrastus on johtanut runsaaseen kokemusmäärään ja tietotaidon karttumiseen mikä näkyy myös tuloksissa. Tamperelaisella, Hakametsän jäähallia kotihallinaan käyttävällä seuralla on edustusjoukkue aina SM-tasolla asti ja yhteensä 16 Suomen mestaruutta, joista viimeisin on vuodelta 2016. Tapparalla on jaettu ensimmäinen sija eniten Suomen mestaruuksia voittaneiden jääkiekkojoukkueiden listalla tamperelaisen Ilveksen kanssa. Mitalitilastoissa tämä joukkue on selvä ykkönen ja SM-liigan osalta mestaruustilastoissa Tappara sijoittuu toiseksi.

Tappara alkutaipaleelta nykyhetkeen

TapparaTappara sai alkunsa 1932, nimellä Tammerfors Bollklubb, eli TBK. Alusta alkaen päälajina on ollut jääkiekko ja ensimmäiseen otteluun osallistuttiin vuonna 1934. Ensimmäinen SM-sarjassa voittoon päättynyt ottelu oli vuonna 1943 ja vuonna 1945 TBK taisteli tiensä pronssille samaisessa sarjassa. Suomen mestaruus tuotiin kotiin ensimmäistä kertaa 1952 – 1953 kaudella ja tästä lähti TBK:n kohoaminen Suomen jääkiekkojoukkueiden kärkikastiin.

Vuonna 1955 TBK:n nimi päätettiin muuttaa Tapparaksi, jotta myös suomenkielisiä pelaajia saataisiin houkuteltua joukkoon. Joukkueen historia sisältää unohtumattomia voiton hetkiä ja karvaita tappion kolahduksia ja viimeisimpien 13 vuoden ajan Suomen mestaruus on ollut joukkueen ulottumattomissa. Kausi 2015 – 2016 ei alkanut paremmissa merkeissä, sillä suuri osa pelaajista menetettiin. Onnekseen joukkue sai haalittua joitain alan kovimmista nimistä vahvistamaan rintamaansa ja lopulta vuoden 2016 Suomen mestaruus saatiin hankittua kovan työn ja lukuisten uhrausten jälkeen.

Tapparan merkitys suomalaiselle kulttuurille

Tappara on saavuttanut suuren ja uskollisen fanijoukon itselleen vuosien varrella, eikä ihme. Joukkueen pelit vuosien varrelta ovat syöpyneet useiden jääkiekon ystävien mieleen pysyvästi ja joukkueen koetaan edustavan juuri sitä peräänantamattomuutta ja sisua, jota Suomessa ihannoidaan. Tästä hyvästä joukkueelle on omistettu myös useita eri lauluja, joista esimerkkeinä Juha Vainion laulama ”Tappara on terästä” ja Ilkka Vainion kajauttama ”Tapparasta tärähtää!”

Tapparan logona toimii sinistä vaakunaa vasten painettu oranssi-valkoinen kirves, jonka värit löytyvät usein myös pelaajien ja fanien asuista. Kiekon kajahtaessa maaliin ilmoille jyrähtää “Live is Life” -kappale ja tuhannet fanit nousevat ilmaisemaan suosiotaan. Suomalaiseen tapaan myös vedonlyönti kuuluu osana jääkiekkokokemusta ja vedonlyöntipaikkoja voi tarkastella esimerkiksi osoitteessa mobiili-kasinot.fi, josta löytyy myös Tapparan faneille sopivimmat vedonlyöntipaikat.