Perinteikäs Tampereen Ilves

Perinteikäs Tampereen IlvesTampereelta lähtöisin oleva pitkän linjan jääkiekkoseura, Tampereen Ilves, on mitalisaldon perusteella yksi SM-liigan menestyneimpiä joukkueita. Tampereen Ilves on perinteikäs, jo vuonna 1931 perustettu urheiluseura, joka parhaiten tunnetaan seuran jääkiekkotoiminnastaan. Tampereen Ilveksen miesten edustusjoukkue pelaa Suomen jääkiekon korkeimmalla tasolla, SM-liigassa. Joukkueen kotipelit mitellään Hakametsän hallissa, seuran kotihallin kapasiteetti on 7300 katsojaa, joten kyseessä on suomalaisittain varsin suuri jääkiekkohalli. Joukkuetta valmentaa Jussi Tapola ja joukkueen kapteenina toimii Jukka Peltola.

Ilves on yksi SM-liigan menestyneimpiä joukkueita, mitä tulee mitaleihin. joukkueen historian aikana Ilves on voittanut yhteensä 16 mestaruutta, 9 hopeaa ja 12 pronssia ja vain harva SM-liigan joukkueista on yltänyt vastaaviin lukuihin. Ilveksen menestys kuitenkin kasaantui lähinnä menneinä vuosikymmeninä, sillä joukkueen viimeisin SM-liiga mestaruus on vuodelta 1985. Hopeaa joukkue voitti viimeksi 1998 ja pronssia 2001, joten joukkueen viimeisin SM-liiga mitali on jo 15 vuoden takaa.

80-luvun menestystä seurasi joukkueen kannalta sekava 90-luku, joka aloitettiin 80-luvun tähdistä kasatulla, hyvin kalliilla joukkueella. Vanhojen tähtien värvääminen ei tuottanut tulosta ja joukkue sijoittui kaudella yhdeksänneksi. Pelaajahankinnoista ja huonosta menestyksestä johtuen joukkueen talousvaikeudet kärjistyivät, ajoittain Ilvestä uhkasi jo konkurssi ja tulevaisuus ei näyttänyt joukkueen kannalta erityisen valoisalta. Kuitenkin, samaan aikaan kun edustusjoukkueen peli ei kulkenut, Ilveksen A-juniorit menestyivät erinomaisesti, voittaen kaksi kultaa ja kaksi hopeaa 90-luvun puoliväliin mennessä. Ilveksen junioritoiminta onkin tuottanut vuosien varrella useita jääkiekkohuippuja.

Konkurssiuhka seurasi Ilveksen edustusjoukkuetta läpi koko 90-luvun ja joukkueen menestys jäi heikoksi.

Joukkue hieman piristyi 2000 luvun alussa, talousvaikeuksiin saatiin helpotus joukkueen toiminnan yhtiöittämisen kautta ja taloustilanne viimein vakaantui. Pelikin alkoi kulkea ja joukkue pitkästä aikaa menestyi liigassa, voittaen pronssia vuoden 2001 kaudella. Menestys jäi kuitenkin vain väliaikaiseksi, sillä kaksi vuotta pronssimitalin jälkeen, sijoittui Ilves SM-liigan viimeiseksi. 2000-luvulla Ilveksen menestys jatkui vaihtelevana, välillä selviten välieriin saakka suoriutuen runkoliigasta tasaisesti. Kaikesta huolimatta mitalisijat jäivät kaukaisiksi haaveiksi. Tampereen Ilves ei ole koskaan aikaisemmin historiassaan pelannut näin pitkää ajanjaksoa ilman mitalia, viimeisen mitalin ollessa pronssi kaudelta 2001-2002.