Asia, josta suurin osa suomalaisista on samaa mieltä erityisesti viime vuosien kansainvälisen menestyksen jälkeen: jääkiekko todellakin on suomalaisten eniten rakastama laji. Kansallislajista puhuminen ei ole liioittelua, sillä tutkimusten mukaan vain kahdessa maassa jääkiekko on se kaikkein suosituin urheilulaji. Nämä maat ovat Kanada ja Suomi. Nämä kaksi jääkiekon kärkimaata ovat kohdanneet myös kansainvälisissä turnauksissa useita kertoja, viimeksi kuluvan 2016 vuoden MM-kisojen finaalissa, joka suomalaisten kannalta valitettavasti päättyi tappioon. Onneksi suomalaisilla on mahdollisuus vielä uusintaotteluun vuoden loppupuolella järjestettävässä jääkiekon World Cup-turnauksessa. Ja Suomihan kohtasi Kanadan MM-kisoissa kahdesti, voittaen ensimmäisen kohtaamisen selkeällä maalierolla. Sivuillamme keskitymme tähän suomalaisten rakastamaan harrastukseen, jääkiekkoon, ja erityisesti suomalaiseen SM-liigaan, kansainvälisiä liigoja ja turnauksia kuitenkaan unohtamatta.

Mitä tulee pääsarjatason yleisömääriin, myös tällä mittarilla mitattuna Suomi on selkeästi jääkiekkomaa. Suomen pääliiga, SM-liiga, on kansainvälisestikin varsin korkeatasoinen. Harrastajamäärissä jääkiekko ei kuitenkaan pärjää muille suosituille lajeille, jääden kauaksi esimerkiksi jalkapallosta. Suurin syy tähän on jääkiekkoharrastuksen hinta, joka on monille perheille varsin korkea. Lapsen jääkiekkoharrastus vaatii myös vanhemmilta paljon, sillä painavista varusteista johtuen harvalla nuorista harrastajista on mahdollisuutta kulkea harjoituksiin ilman vanhempien autokyytiä. Onneksi jääkiekkoseurat kuitenkin tukevat perheitä, joilla ei muuten olisi rahaa harrastamiseen. Nuorisotyön tärkeys myös jääkiekossa ymmärretään nykyisin.

Suosituin jääkiekkoliiga löytyy kuitenkin Yhdysvalloista, sillä NHL-liigan yleisömäärät ovat suurimmat koko maailmassa. NHL-liigan seuroista vain muutama toimii Yhdysvaltojen ulkopuolella. NHL-liigan Stanley Cupia pidetään ympäri maailman arvokkaimpana jääkiekkopalkintoja ja pelaajat, jotka ovat urallaan voittaneet Stanley Cupin, nauttivat erityissuosiota fanien keskuudessa. Yhdysvallat ei ole kuitenkaan koskaan saavuttanut erityisen suurta menestystä kansainvälisissä turnauksissa. Eri maista eniten arvokisoja ovat voittaneet edesmenneet Neuvostoliitto ja Tsekkoslovakia, sekä Ruotsi ja Kanada.