HPK – Hämeenlinnan pallokerho

HPK - Hämeenlinnan pallokerhoVuonna 1929 perustettu Hämeenlinnan Pallokerho, on Suomen SM-liigassa kilpaileva jääkiekkojoukkue. Aikoinaan jääpalloseurana aloittanut HPK on aktiivinen myös jalka- ja pesäpallon saralla, kilpaillen myös niissä Suomen korkeimmilla tasoilla. Lisäksi myös HPK:n naisten joukkue pelaa SM-liigassa. Joukkueen päävalmentajana toimii Antti Pennanen, kapteenina Riku Hahl ja joukkueen omistaa HPK-Edustusjääkiekko Ry.

HPK:n kotipelit pelataan Hämeenlinnan Ritari-areenalla, jonne pelejä mahtuu seuraamaan yli 5000 jääkiekon ystävää. Vuonna 2008 uudistettu areena valmistui alunperin jo vuonna 1978. Vuoden 2008 uudistuksissa hallin yleisökapasiteettia kasvatettiin ja lisäksi areenalle rakennettiin myös uusia ravintola- ja aitiotiloja. Myös käytäviä muokattiin ja hallin kattoon asennettiin moderneista halleista tuttu videokuutio.

SM-liigassa joukkue on vaihtelevan historiansa aikana voittanut mestaruuden lisäksi hopeaa kolmesti ja pronssia yhdeksän kertaa.

Seura on tippunut SM-liigasta alempaan divariin useaan otteeseen, kavuten kuitenkin aina takaisin pääsarjaan. Hämeenlinnan Pallokerhon nousu mitalijoukkueeksi alkoi 1980-luvun lopulla Alpo Suhosen alkaessa valmentamaan joukkuetta. Jääkiekkokansan yllätykseksi joukkue sijoittui liigassa kuitenkin kahdeksanneksi ja vaikkei HPK saavuttanutkaan pudotuspelipaikkaa, onnistui joukkue silti säilyttämään paikkansa SM-liigassa, pysyen siellä aina tähän päivään saakka.

Joukkue alkoi pikku hiljaa vakiinnuttaa paikkaansa SM-liigassa ja onnistui pääsemään myös mitalisijoille kaudella 1990-1991, voittaen pronssia, mitali oli joukkueen ensimmäinen liigamitali. Menestys jatkui ja heti seuraavalla kaudella HPK onnistui pääsemään finaaliin asti, kuitenkin jääden hopealle.

Joukkueen parhaat vuodet olivat kuitenkin vasta edessä. HPK:n parhaana ajanjaksona voidaan pitää vuosia 2001-2007. HPK värväsi riveihinsä vielä tuntemattoman valmentajan, Jukka Jalosen, joka oli aikaisemmin vain lyhyen aikaa valmentanut muutamaa SM-liigan joukkuetta, huonolla menestyksellä. Hämeenlinnan Pallokerhon kanssa Jalonen kuitenkin näytti kykynsä ja vuosilta 2001-2007 HPK keräsi yhteensä neljä pronssia ja yhden mestaruuden. Mestaruus tuli kaudella 2006-2006, jolloin finaalissa vastaan luistellut Porin Ässät kaatui lopputuloksella 3-1.

Saavutukset tekivät myös Jukka Jalosesta tunnetun ja arvostetun valmentajan, Jalonen oli poikkeuksellisen taitava löytämään pelaajien kyvyt, joita muut eivät nähneet. Näitä hyödyntämällä, HPK pelasi parhaat kautensa Jalosen valmennuksessa. HPK-uran jälkeen Jalonen on saavuttanut paljon, valmentaen mm. Suomen jääkiekkomaajoukkuetta ja Helsingin Jokereita.