HIFK – SM-liigan seuroista vanhin

IFK - SM-League clubs oldestSM-liigan ylivoimaisesti vanhin joukkue, jo vuonna 1897 perustettu legendaarinen HIFK, on myös yksi liigan suosituimpia ja tunnetuimpia joukkueita. Usein myös se kiistellyin, sillä joukkue tunnetaan kovaotteisista pelaajista ja intohimoisista faneistaan. Varsinkin Helsingissä on aina ollut kova kilpailu kahden helsinkiläisen joukkueen, HIFK:n ja Jokereiden välillä ja se, kumpaa joukkuetta kannattaa, jakaa pääkaupunkilaiset kahteen leiriin. Joukkueen kotipelit kamppaillaan Helsingin jäähallilla ja Antti Törmäsen luotsaama joukkue on yksi harvoista SM-liigan joukkueista, jotka ovat olleet mukana koko liigan historian ajan. Ylimmän sarjatason pelejä joukkueelle on kertynyt yli 2200 kappaletta 62 kauden aikana, SM-liigan mestaruuden HIFK on voittanut seitsemän kertaa. HIFK on tuttu näky Helsingin katukuvassa, joukkueen mainoksien lisäksi on vaikea olla törmäämättä legendaarisen helsinkiläisen joukkueen fanipaitoihin, huiveihin ja muihin fanituotteisiin.

Erityisesti Helsingin fanien suuri suosikki on Talviklassikoksi kutsuttu kohtaaminen Helsingin HIFK:n ja Jokereiden välillä. Ulkoilmaottelu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Vuonna 2013, Talviklassikko jäi väliin järjestämättä, koska Olympiastadionia oltiin jo valmistelemassa Suomen jalkapallomaajoukkueen MM-karsintaottelua varten. Ottelu järjestettiin kuitenkin seuraavana vuonna totuttuun tapaan.

Talviklassikossa joukkueiden fanit jaetaan erillisiin katsomoihin pelin ajaksi ja ottelun aikana tunnelma todellakin on katossa, sillä jo ensimmäinen Talviklassikko rikkoi ennätyksiä, keräten yli 36,000 katsojaa. HIFK on hallinnut pelejä, voittaen tiukasti yhden maalin erolla kaikki kolme ensimmäistä kohtaamista.

Liigamestaruuden HIFK onnistui voittamaan viimeksi vuonna 2011, jolloin joukkue sijoittui runkosarjassa kolmanneksi kohdaten puolivälierissä Jokerit. Tiukka kamppailu päättyi HIFK:n voittoon, luvuin 4-3. Välierissä luisteli vastaan Rauman Lukko, joka kaatui helposti maalein 4-1. Finaalissa HIFK:tä haastamaan lähti Espoon Blues, joka kuitenkin kaatui helposti, luvuin 0-4 ja HIFK voitti seitsemännen SM-liigan mestaruutensa.

Mikä on se kaikkien aikojen kovin HIFK-kokoonpano, on vuodesta toiseen yksi joukkueen fanien suosikki puheenaiheista. Suurin osa joukkueen faneista yhtyy siihen, että paras HIFK-kokoonpano oli kasassa kaudella 1998, jolloin joukkueessa pelasivat mm. Tim Thomas, Olli Jokinen ja Kimmo Timonen. Vuonna 1998 vielä suhteellisen tuntemattomat nuoret lupaukset ovat myöhemmin lunastaneet paikkansa NHL:n arvostetuimpien pelaajien joukosta.