Helsingin Jokerit ja KHL

Helsinkiläinen jääkiekkojoukkue, Jokerit, on toinen Helsingin SM-liigassa kamppailleista jääkiekkojoukkueista. Jääkiekkokansan yllätykseksi, joukkue kuitenkin ilmoitti 2013 kesällä seuran liittymisestä Venäjän KHL sarjaan. Jo tässä uutisessa olisi ollut tarpeeksi sulateltavaa joukkueen faneille, mutta samalla ilmoitettiin myös Jokereiden kotiareenan, Harwall Areenan, siirtymisestä venäläisomistukseen. Siirto sinetöitiin saman vuoden lokakuussa, jolloin 49 % seuran osakkeista siirtyi uusien omistajien haltuun. Jokerit on ensimmäinen suomalainen KHL:ään siirtynyt jääkiekkoseura, KHL-liigassa pelaa yhteensä 28 joukkuetta, kahdeksasta eri maasta. Liigan tavoitteena on yhdysvaltalaisen NHL-liigan haastaminen, KHL kaavailee myös laajemmalle Eurooppaan levittäytymistä tulevina vuosina.

KHL on pääosin venäläinen jääkiekon ammattilaisliiga, johon osallistuu jääkiekkojoukkueita kahdeksasta eri maasta, vuodesta 2013 lähtien myös Suomesta, Helsingin jokereiden siirryttyä liigan riveihin. Maailman toiseksi kovatasoisin liiga, NHL:n jälkeen, kaavailee laajentumista Euroopan lisäksi myös Kiinaan. Kaudesta 2008 lähtien, KHL korvasi entisen Venäjän superliigan ja on varsinkin viime vuosina aktiivisesti haastanut Yhdysvaltojen NHL-liigaa.

Helsinki Jokerit and KHLKHL:n kausi rakentuu runkosarjasta, pudotuspeleistä ja loppuotteluista. Joukkueet pelaavat runkosarjassa yhteensä 56 ottelua, jonka jälkeen 16 parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin. Kauden voittaja palkitaan komealla Gagarin-pokaalilla. KHL-liigan tämän hetkinen hallitseva mestari on Etelä-Venäjän Metallurg Magnitogorsk. Joukkue on voittanut Venäjän mestaruuden kolmesti ja tämän lisäksi joukkue voitti myös vuoden 2008 Euroopan seurajoukkueiden mestaruusturnauksen.

KHL:ään siirtynyt Jokerit, on helsinkiläinen jääkiekkoseura, joka perustettiin vuonna 1967. Suomen pääsarjassa pelatessaan, Jokerit voittivat liigauransa aikana mestaruuden kuudesti, hopeaa kuudesti ja pronssia kahdesti. Lisäksi joukkue voitti myös Euroopan Cupin kahdesti sekä Continental Cupin kerran. Joukkueen toistaiseksi paras sijoitus KHL:ssä on divisioonan mestaruus vuonna 2016.

Jokerit oli pahoissa talousvaikeuksissa 1990-luvun alussa ja joukkue ajautui lähes konkurssiin. Suunta muuttui 1991, kun Hjalliksena tunnettu liikemies, Harri Harkimo osti joukkueen osake-enemmistön. Harkimo aloitti panostamisen markkinoinnin lisäksi myös pelaajahankintoihin ja myös tulokset seurasivat investointeja nopeasti, sillä jo kaudella 1992, Jokerit voitti SM-liigan mestaruuden. Jokereista lähtöisin ovat legendaariset pelaajat kuten, Teemu Selänne, Mika Strömberg, Waltteri Immonen, Keijo Säilynoja, Ari Sulander ja Marko Halonen. Menestyksen myötä joukkueen rahahuolet jäivät historiaan ja joukkueen Jokeri-ilmiönä tunnettu aikakausi käynnistyi.